in ,

Sultanhisar Torpidobotunun AE-2 Denizaltısını Avlaması

Çanakkale Boğazı’nı zorlayan müttefik filo savaş gemileri dışında o dönem için yeni
teknoloji olan denizaltıları da yanlarında getirmişti. Savaş gemileri satıhtan Çanakkale’yi geçemediler fakat denizaltılar sessiz ve derinden ilerleyerek boğazı geçtiler ve İstanbul’a kadar giderek savaş gemileri, asker ve cephane taşıyan gemiler başta olmak üzere denk geldikleri her gemiye saldırarak Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi ve İstanbul Boğazı’nda toplamda 59.000 tonluk gemi batırdılar. Boğazı ilk geçen denizaltılar Fransız denizaltılarıydı. Daha sonra İngiliz ve Avustralya denizaltıları Fransız denizaltı komutanlarının hazırladığı rotayı takip ederek Marmara’ya çıkmaya başladılar. Bir av ararken avlanan denizaltılarda oldu. Bunlardan biri de Önyüzbaşı Stoker komutasındaki Avustralya denizaltısı AE-2’ydi. 1915’de 24 Nisan’ı 25’e bağlayan gece saat 2.30’de denizaltı boğazdan içeri girdi ve 2 saat kadar satıhtan seyrine devam etti. Daha sonra fark edilip üzerine ateş açılınca daldı. Ateşten sakınmak için sık sık dibe oturup bekleyerek ilerledi ve 26 Nisan sabahı Marmara Denizi’ne ulaşmayı başardı. 27 ve 28 Nisan’da karşısına çıkan nakliye ve harp gemilerine saldırdı ama torpidolarını isabet ettiremedi. Marmara Adası, Karaburun ve Erdek açıklarında yaptığı başarısız saldırılar rapor edilince Yüzbaşı Ali Rıza Bey komutasındaki Sultanhisar Torpidobotu bu bölgede devriye gezmeye başladı. 30 Nisan sabahında sisin içinde bir denizaltı silueti fark etti. Top ve torpido kovanlarını hazırlayıp saldırmak için yaklaştı fakat denizaltı hemen daldı.

 

Sultanhisar olası bir torpido atışına karşın keskin dönüşler yaparak bölgede beklemeye başladı. Bir saat sonra periskop göründü ve üzerine ateş açıldı. Denizaltı ateşten etkilenmemişti ve 1500 metre mesafeden bir torpido attı fakat Sultanhisar hızlı bir dönüşle bunu bertaraf etti. Ardından atılan ikinci torpido da uzaktan geçti. Daha sonra denizaltı topuyla saldırmak için satha çıktı fakat üzerine yoğun bir ateş açılınca üç mermi isabet etti ve derhal geri daldı. Sultanhisar 2 torpido attı fakat isabet etmediler. Aldığı hasar ile AE-2 dalış kabiliyetini kaybetmeye başladığı için geri satha çıktı. Bu sırada Sultanhisar 900 yarda mesafedeki denizaltıyı kaçırmamak için kıç tarafından mahmuzlamaya kalktı. Bu sırada denizaltı güvertesine elinde beyaz bayrakla bir denizci çıkınca stop edildi. Denizaltı personeli torpidobota geçerken son kalanlar çıkmadan önce valfleri açtılar ve AE-2 ele geçirilemeden personeli tarafından batırılmış oldu. Bu kovalamaca sonunda 97 tonluk Sultanhisar 660 tonluk AE-2’yi savaş dışı bırakmış oldu.


DARGEB İÇERİK YAZARI : UĞUR ESMER

Yazar Hakan KAPLAN

Hakan Kaplan - DARGEB Kurucu
Denizcilik eğitimine 2011'de başladı. İzmir Güzelbahçe denizcilik lisesi güverte bölümünü 2015'de ve Yalova Üniversitesi - Deniz Ulaştırma İşletme bölümünü 2017 de derece ile tamamladı. Şuan aktif olarak Anadolu Üniversitesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliğine devam ediyor.Toplamda denizcilik eğitiminin 9.yılında. DARGEB platformuna kurucu ortaklık yaptı. İnstagram'da @suvaribeyinnotdefteri 'ni kurdu.Güncelleme tarihi:2020

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gemi ve gemi adamı nedir ?

Gelibolu Yolunda Bir Dev